söndag 22 september 2013

Jubel över påven

I torsdags kväll offentliggjordes en omfattande och personlig intervju som man inom Jesuitorden gjort med den nye påven Franciskus, med anledning av att det var ett halvår sedan han tillträdde.

Medierna jublar. Man tror att något stort är på väg att hända inom den romersk katolska kyrkan. "Nye påven vill öppna kyrkan för homosexuella" är rubriken t ex i DN. "Påven tar ställning för homosexuella" utropar SVT på nyhetsplats. Biskop Åke Bonnier twittrar och jublar. Vad är det så påve Franciskus säger?

Framför allt handlar intervjun om vad det betyder att leva som kristen i den här världen. Han svarar personligt och kärleksfullt. För påven är det självklart att vi alla är i behov av Guds omsorg. Därför liknar han kyrkan vid ett fältsjukhus dit vi behöver komma för att få vård.

Det är ingen ny lära påven vill införa. Äktenskapet är inom katolsk tro ett sakrament. Sakramenten kan inte ändras, inte heller förutsättningarna för dem. De har sin grund i Bibeln och är givna en gång för alla. Äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna.

Det nya är tonen från Vatikanen. Det påven tar ställning för är alla döptas rätt att delta i kyrkans liv. En självklarhet som alltför lite betonats, kanske. Alla är välkomna. Även de katoliker som inte lever efter katolsk lära. Att definiera ut människor ur den kristna gemenskapen är ingen framkomlig väg.

1 kommentar:

  1. Länkar här till min bloggartikel om äktenskapet enligt Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära: http://vocatioindelebilis.blogspot.se/2011/06/aktenskapet-enligt-svenska-kyrkans-tro.html

    SvaraRadera