lördag 21 september 2013

Ny minister i skottgluggen

Vi lever i en spännande tid. Kristna betraktas som mindre intellektuellt hederliga personer, som bortser från modern vetenskap och forskning. Kanske tror man också att vi har en dold agenda, att kristna människor i maktposition vill genomföra förändringar som de inte tydligt deklarerar, utanför de demokratiska principerna. Detta blir väldigt tydligt när man läser tidningarnas reaktioner mot Reinfeldts utnämning av Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Man gör allt för att misskreditera den nya ministern och ifrågasätta hennes tro och kristna övertygelse.

Läs t ex Aftonbladet som talat med en avhoppare i Kristet Center i Örebro, den församling som Svantesson tillhör, eller Expressen, där pastorn i församlingen får yttra sig och även Svantesson själv ställs inför kritiska frågor. Även i SVT:s blogg kommer kraftiga reaktioner inifrån det egna partiet.

Hur är det nu då? Kan man inte vara en kompetent doktorerad nationalekonom och samtidigt övertygad om att det är viktigare att värna fostrets människovärde än kvinnans rätt till självbestämmande? Det är en viktig diakonal princip att värna livet och att värna den mest utsatta. Kan man inte vara minister i Sveriges regering och samtidigt övertygad om att Gud har skapat människan till man och kvinna, för att just de, en av var sort, ska dela livet? Bibelns ord ska vägleda människan, tror vi kristna. Det betyder inte att vi inte accepterar ett demokratiskt samhälle med lagar som tillåter folk med andra värderingar att leva som de vill. Men vi för vår del vill följa Jesus, lyssna till hans Ord. Tror man helt enkelt inte att vi respekterar olikheterna? Att vi klarar av att leva med oliktänkande. Hur är det egentligen ställt med religionsfriheten?

Som väl är, har många reagerat. Politiker, journalister och skriftställare har tagit Svantesson i försvar. T ex (s)-mannen Ulf Bjereld, debattören Eli Göndör och chefredaktören Lukas Berggren.

Denna storm kanske ändå på sikt visar sig vara riktigt välgörande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar