lördag 28 september 2013

Valresultat i Skara stift

Det slutgiltiga valresultatet är nu publicerat vad gäller stiften. (Kyrkomötesrösterna räknas sist.) Så här blev det för Skara stifts del. Många kryssades in. I ett val med så få deltagande krävs inte så mycket för att få de erfordrade fem procenten av gruppens röster.

Frimodig kyrka behöll sina 5,2% av rösterna, pga det ökade valdeltagandet i realiteten en ökning av antalet röster i Skara stift, från 2151 till 2279. Det räcker ändå med 114 kryss (5%) för att få tillgodoräkna sig personröster. Detta gynnar oss präster och diakoner, som är offentliga personer i kyrkans sammanhang, i högre grad än övriga. Alltså kommer bara präster och diakoner att representera Frimodig kyrka i Skara stift de närmaste åren. Vi stod på platserna 1, 4, 6 och 12 på stiftslistan. Lite olyckligt kan jag tycka att det är.

Förra gången det begav sig, när vi för första gången kom in i stiftsfullmäktige 2009, gladdes vi åt att ha den bästa ålders- och könsfördelningen. Med de båda ersättarna inräknade var vi tre kvinnor och tre män, födda en på 30-talet, en på 40-, en på 50-, en på 60-, en på 70- och en på 80-talet. Dessutom var där ett par med helt profana yrken. Nu blir vi tre präster och en diakon, och vilka ersättarna blir har ännu inte meddelats. Nåja, det är trots allt väljarna som bestämmer.

I övrigt kan man lägga märke till några små förändringar. De borgerliga (moderatgruppen, folkpartisterna och kristdemokraterna) minskar med vardera ett mandat, medan de opolitiska grupperna posk och öka ökar med ett mandat var, liksom miljöpartisterna som nära nog fördubblat sitt röstetal. Nu har de tre mandat, precis som sverigedemokraterna. Denna senare grupp står för den största ökningen och går från ett till tre mandat. Den invalde har sällan varit närvarande under den gångna mandatperiodens sammanträden. Frågan är om det blir ändring nu, när de är tre. Det ska bli spännande att se vad denna mandatperiod kan ge.

Tråkigast av allt är de politiska partiernas dominans över den stora majoriteten av Svenska kyrkans beslutande församlingar. På alla nivåer. När ska de släppa taget? Kanske skulle vi behöva sälja allt vi har och ge åt de fattiga, för att makten över kyrkan skulle vara ointressant för de politiska partierna?! Att det finns insatta och engagerade kristna människor i varje politiskt parti betvivlar jag inte. Men att de ställer upp under partiets namn och program i ett kyrkoval, det är det jag vänder mig emot. Kyrkans mål och partiets kan aldrig förenas i en sekulär stat. Så är det bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar