onsdag 23 september 2009
Fromma förhoppningar
Så här skriver tidningen Dagen idag:På tisdagen, två dagar efter kyrkovalet, samlades det gamla kyrkomötet, det som valdes 2005, för en näst sista session. Det är de här 251 ledamöterna som under två samlingar i höst bland annat ska klubba det nya förslaget om könsneutral vigselordning.Följer majoritetenAtt det blir majoritetens beslut utgår alla ifrån, även Wejryd och Sibbmark som på tisdagen höll presskonferens strax innan ledamöterna gick till Domkyrkan i Uppsala för högtidlig invigningsgudstjänst, med närvaro av kronprinsessan Victoria.Ärkebiskopen hänvisade till att alla kyrkor brottats med frågor kring diskriminering, om kvinnors ställning, slavarnas situation och nu de homosexuella.-Det är klart att det är jobbigt att vara först, sa han.Hur länge kommer den här frågan att debatteras i kyrkan?-Besluten kommer att fattas i oktober, säger Gunnar Sibbmark, men hur länge vi får fortsätta bearbeta frågan det vet vi inte.-Det kommer oavsett utgång att sysselsätta framtida kyrkomöten, sa Anders Wejryd.Gunnar Sibbmark menade att äktenskapsfrågan är en generationsfråga, och ärkebiskopen nickade instämmande.-Många äldre betraktar inte en homosexuell relation som en riktig kärleksrelation, medan de yngre har lättare att göra det, sa Gunnar Sibbmark.Därför tror de inte heller att frågan kommer att bli lika långvarig som kvinnoprästdebatten, som plågade kyrkan i över 50 år.Det kan de ju tro. Fromma förhoppningar kan man alltid ha. Men vad grundar man dem på? Finns det något som tyder på en annorlunda utveckling? Om kyrkan väljer att ansöka om vigselrätt skapar det splittring i kyrkan. Det är ett ofrånkomligt faktum.
I början kommer naturligtvis alla präster att garanteras väjningsrätt, d v s ingen ska tvingas att viga samkönade par. Något annat vore otänkbart, så många präster som i dagsläget är tveksamma. Efter en tid visar det sig att pastoraten vill ha präster som är "all round", som de kan använda till alla prästerliga uppgifter. De övriga blir inte lika "attraktiva" på arbetsmarknaden. När ytterligare någon tid gått betraktar man denna minoritet som en sorglig kvarleva från förr. Väjningsrätten tas bort och inga fler präster av den sorten vigs. "De ställer ju bara till det och skadar kyrkans trovärdighet." Känns mönstret igen?
Ge mig ett enda vettigt skäl att tro att denna fråga skulle bli lättare att hantera än frågan om kvinnliga präster! I båda fallen handlar det om kärnan i vår personlighet och kronan i Guds skapelse - att vi är skapade som män och kvinnor. Det handlar om synen på trons grundvalar, Jesu auktoritet och Bibelns ord. Hur kan man tro att detta ska "gå över" med tiden?
Kyrkovalet är över
fredag 18 september 2009
Svar på tal
tisdag 15 september 2009
Debattartikel i TTela
Man förvånas över retoriken inför kyrkovalet. Britt Hallgen (Folkpartister i Svenska kyrkan - FiSK) vill i TTela den 7 september ha ”en öppen, levande och tillgänglig kyrka”. Den som önskar en sluten, död och otillgänglig kyrka får alltså rösta på en annan grupp. Någon?
Hallgren vill ”varken ha en politisk kyrka eller en elitkyrka”. Vilken idrottsklubb skulle i sin styrelse välja in människor utan kunskap om och engagemang för den aktuella idrotten? Och som saknar intresse för själva huvudsaken – matcherna? Mycket få skulle göra det. Ändå skulle ingen komma på tanken att använda ordet ”elitklubb” som ett skällsord om klubben.
Socialdemokraterna vill ”prioritera dop, konfirmation, vigslar och begravningar”. I min närhet finns kyrkomusiker, vaktmästare, präster och andra medarbetare som lägger en avsevärd del av sin tid och sina krafter på att möta dessa, oftast tillfälliga, kyrkobesökare. Vad vill (s) att de ska göra ytterligare?
”Alla ska få gifta sig i kyrkan” trumpetar ÖKA (Öppen kyrka – en kyrka för alla). Gäller det även 15-åringar? Även människor av annan tro, vilka vant sig vid en kultur där man tillämpar månggifte? Gränser sätter vi alla. Frågan är var och varför.
Sverigedemokraternas säger att målet med deras kyrkopolitiska engagemang är att ”återskapa fädernas kyrka”. Vilken är det? Enhetskyrkan före 1800-talets mitt? Denna kyrka kan aldrig återskapas. Idag behöver vi lära oss, i kyrka och samhälle, att leva tillsammans och ge varandra utrymme i respekt för våra olikheter.
Ingen utom Frimodig kyrka säger det självklara, nämligen:
-att församlingarna ska ta människors sökande på djupaste allvar och visa dem på den kristna tron.
-att det behöver byggas gudstjänstfirande församlingar där människor kan komma till tro på Jesus Kristus och växa som kristna.
-att kyrkan ska styras utan inblandning av de politiska partierna därför att kyrkan ska vara fri att fatta oberoende beslut utifrån sin bekännelse.
-att mission och evangelisation åter behöver prioriteras i en kyrka som finns p g a att Jesus säger ”Gå ut i hela världen och gör alla folk till mina lärjungar”.
-att Svenska kyrkan behöver knyta fler kontakter med de växande kyrkorna runt om i världen för att lära av dem.
Inger Lindeskog
Frimodig kyrka
tisdag 8 september 2009
Eva Brunne
söndag 6 september 2009
Diakonins söndag
Ska jag ta hand om min bror?
Ska jag ta hand om min bror? Det är Kains motfråga till Gud, när han mördat sin bror Abel och fått frågan var brodern är. Han inleder med en lögn: Det vet jag inte. Sedan kommer försvaret. Ska jag ta hand om min bror? Jag har väl mitt att sköta. Är inte det nog? Jag sliter och släpar – och vad får jag för det? Ska jag dessutom behöva bry mig om andra? Om de sköter sitt, så sköter jag mitt. Guds svar, som är ännu en fråga, kommer omedelbart. Det är direkt och ofrånkomligt: Vad har du gjort? ”Vad har du gjort? Din brors blod ropar till mig från marken.”
Ingenting undgår Herrens blick. All nöd, varje människas olycka, är i Hans fokus. Våldsdåd som begås i skymundan, i mörkret, är alla sedda av Honom. Människors utgjutna blod ropar till Honom.
Ska jag ta hand om min syster och bror? Svaret vet vi. Allt annat är bara ett försvar vårt själviska liv. Rastlöshet och rotlöshet blir följden, för Kain som för oss. Vad är då alternativet? Öppenhet för Gud bör ge öppenhet för människor. Vi utmanas i Guds Ord att tänka på vad som är riktigt för alla människor, att älska vår nästa som oss själva. I bönen får vi styrka att leva som vi lär.
Nu stannar inte kristen tro vid detta, tack och lov. En av alla de miljontals människor som genom tiderna blivit våldets offer har förändrat människosläktets situation. En har lidit och gett lidandet mening. Han var sänd av Gud för att leva vårt liv. Han, den ende fullkomlige, underkastar sig vårt lidande och förrnedras ända till döds. I denna förnedrade människa, Jesus Kristus, bor Gud. I honom handlar Gud, så att hans död blir en seger. Döden kan inte hålla honom fången. I och med det kan han dra oss med hem till Fadern.
Kyrkan över hela jorden bekänner honom som sin levande Herre. Hans blod ropar inte i förtvivlan som Abels. Hans blod ropar om försoning med Gud och alla människor. Han, vår bror, gör alla människor i sin närhet till systrar och bröder. Som han tar hand om oss, ska vi ta hand om varandra.
fredag 4 september 2009
Ytterligare reflektioner från Borås
torsdag 3 september 2009
Mitt inlägg i Borås
Respons på föredraget: Sex sega rykten om Gud av Cristina Grenholm
Präst- och diakonmötet i Skara stift 1-2 september 2009
En får tacka – för förtroendet.
Vi är nog alla överens om det första och det sista CG säger: Gud finns och Han är god. Jag skulle vilja ta upp frågan om Guds makt och Guds offrande kärlek.
Frågan om det onda är ju bland det svåraste som finns. Ingen av oss fattar varför så mycket ont får ske. Jag är inte beredd att ge upp vare sig tron på Guds allmakt eller tron på Hans kärlek och godhet. Nu står SvK:s direktor här och säger att det är ”självklart att Gud inte har all makt”, men jag tycker det är att göra det lite väl enkelt för sig. Jag läser i Bibeln om Job, som blev så ofattbart svårt drabbad och kämpar med Gud. Till sist kommer han till ro och säger till Herren: Jag vet att Du förmår allt…Jag har talat om det jag inte begriper. Han böjer sig för Guds makt och blir så småningom återupprättad.
Dels tror jag inte att det är sant, det du säger, Cristina. Det är fullkomligt självklart för mig att Gud har all makt, och att han när som helst kan manifestera den eller ta tillbaka den. En mindre Gud kan jag inte tro på.
Dels är det en fråga om trovärdighet. Varje söndag säger vi med församlingen Vi tror på Gud Fader allsmäktig… och vi ber Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. Så snart det är dop hör vi orden från Jesus: Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden…
När en människa i en svår situation talar om för mig att Gud är bra orättvis och undrar vad Han har för mening med det här, har jag tidigare sagt att det inte är säkert att allt har någon mening. Så tror jag inte längre.
Jag tycker du säger nåt väldigt fint, att ”det finns ett oändligt utrymme som inte är tomt”. I Guds närhet blir ingenting opåverkat eller meningslöst. För det är en tanke som har återkommit till mig, att egentligen är det ingen större skillnad mellan det Gud vill och det som Gud tillåter. Jo, teologiskt, där är det en enorm skillnad. Men i livet, där har vi att ta emot! Jesus är mönstret: Gud ville inte att någon skulle mörda hans son, men när någon ändå var beredd att göra det, lät Gud det ske. Och det fick konsekvenser, det fick bära frukt, för eviga tider. Livet här på jorden, som kan rymma så mycket, är ändå bara livmoder-stadiet i det stora hela. Det är själva förberedelsen i all sin begränsning, för det som komma skall: livet i verklig frihet. Därför låter Gud saker ske, med målet i sikte, att dra alla med sig. Att som kyrka ta Jesus på orden också när ögonen grumlas, är en fråga om trovärdighet.
Till sist är det också en bekännelsefråga. Orden i trosbekännelserna och i Herrens bön, ja i hela Bibeln, är en del av Kyrkans bekännelse. Vilken rätt har vi som liten kyrka på norra halvklotet att ändra i Kyrkans grundläggande bekännelse? Den utmejslades under de första 300 årens kristnas kamp för livet och de följande drygt 300 åren av kamp för enhet i tro & lära. Vilken rätt och möjlighet har vi, mer än 1000 år senare, att plocka ner Jesus från tronen och ta ifrån honom makt och ära? JESUS ÄR HERRE.
Detta får också konsekvenser för vår syn på undren. Varför skulle inte Gud kunna göra under när vi ber honom? Vi minns evangeliet från i söndags. Är inte själva poängen att Jesus har makt att krossa bojor och ge frihet? Och han gör det när människor kommer till honom och ber om det. Kan det inte vara Gud själv som lägger ner längtan efter förändring i en mskas liv, så att hon ber och ber? Jag tänker på Ps 40 t ex (Länge väntade jag på Herren och Han böjde sig till mig och hörde mitt rop) - och på kvinnan som får svar ”för att hon ber så enträget”.
Jag tror inte på hemmasnickrade teorier eller mänsklig logik när vi talar om Gud. Vi måste hålla oss till det han sagt om sig själv.
Visst är den personliga reflektionen och upplevelsen en del av tron, men en annan lika viktig del är ju det som finns i våra heliga skrifter. Där finns inte bara människors vittnesbörd. Det intressanta är ju vad Gud säger om sig själv, vad han uppenbarat, sånt som vi inte kunnat tänka ut på egen hand. Guds Ord talar om Jesus, som dött och uppstått - gett ut sitt liv, som ett offer. Han – den fullkomlige – töms på liv för att rädda oss undan evig död. Han ber att få slippa, men vill göra Faderns vilja och löper linan ut. Är inte det ett kärlekens offer? Uppriktigt sagt så förstår jag inte vad du vill åt när du inte vill höra talas om offer.
Allra sist: Du nämner bilden av Gud som ändringssömmerska, som aldrig tröttnar på ”att laga vårt livs trasiga kläder och förmår göra underverk med det som gått sönder”. Jag tror att du, Cristina, har mer tro på Guds kärlek och Hans makt att göra under än du vill visa. Gud skapar ordning ur kaos än idag. Han har makt att gripa in. Varför inte säga det klart och tydligt då, så att även andra kan få del av denna tro? Jag är döpt, Gud är god och Bibelns löften håller.